LAZER EPİLASYONDA NEDEN BİRDEN FAZLA SEANS GEREKİR?

LAZER EPİLASYONDA NEDEN BİRDEN FAZLA SEANS GEREKİR?

LAZER EPİLASYON

Lazer ışığı, bildiğimiz ışıktan farklı olarak, ışığın tek dalga boyunda düz bir demet halinde yayılmasıdır. Lazer epilasyon, istenmeyen tüylerin lazer enerjisi kullanılarak kalıcı ve sağlıklı olarak yok edilmesidir. Milisaniyelik atışlarla cilde uygulanan lazer ışını, kıla rengini veren melanin pigmenti tarafından emilir ve çevre dokuya zarar vermeden seçici olarak kıl kökünde yoğunlaşır. Kıl kökünde ısı oluşturur ve kıl kökünü tahrip eder. Birbirini izleyen birkaç seans sonunda uygulama yapılan bölge tüylerden arınır. 12 yaşından itibaren herkese uygulanabilir.

 

LAZER EPİLASYON YÖNTEMİ NASIL YAPILIR?

 Lazer uygulamadan önce kişinin tüylerinin jilet yardımı ile kısaltılması gerekir. Fakat ağda gibi kıl köklerini ekarte eden uygulamaların yapılmaması gerekir. Tüylerin boyu kısaltıldıktan sonra, uygulamanın yapılacağı bölgedeki kıl kökleri lazer cihazı ile taranmaktadır. Ancak uygulamaya başlamadan önce kişinin ten ve kıl rengine göre lazer değerlerinin ayarlanması gerekir. Bu evrede kişiye en uygun dozu belirlemek, işlemin başarısı için önemli bir noktadır.

 

İşlemin yapılacağı bölgenin büyüklüğü de epilasyon süresini etkilemektedir. Seanslar ortalama olarak 5 dakika ile 2 saat arasında sürmektedir. Bu süre uygulamanın yapılacağı bölgeye göre değişir. Lazer epilasyon yöntemi genellikle 6 ila 8 seans arasında tamamlanmaktadır.

 

LAZER EPİLASYONDA SEANSLAR NE KADAR SÜRER?
Her seans, uygulama yapılacak bölgenin genişliğine göre farklı sürede tamamlanır. Örneğin komple bacaklar, sırt gibi büyük alanlar ortalama 1-1,5 saat; koltuk altı, bikini bölgesi, yüz gibi daha küçük bölgeler 10-15 dakika; bıyık, çene gibi bölgeler 2-3 dakikalık sürelerde tar  anmaktadır.

LAZER EPİLASYONUN SEANS ARALIKLARI NE KADAR OLMALI?

Epilasyon bölgesinde seans sıklığı yüz bölgesinde 1-1,5 ay, vücut bölgesinde 1-2 aydır. Tedavi ilerledikçe seans aralıkları uzamaktadır.

 

LAZER EPİLASYONDA NEDEN BİRDEN FAZLA SEANS GEREKİR?
Vücut kılları anajen, katajen, telojen olarak adlandırılan üç gelişim evresinde bulunur. Her kıl kökü, bu devrelerden birbirinden bağımsız farklı zamanlarda geçmektedir. Lazer epilasyon daha çok anajen dönemdeki kılları etkiler. Bu nedenle tek seansta uygulanan bölgedeki tüm kılları yok etmek mümkün olmamaktadır.

 

UYGULAMA ÖNCESİ YAPILMASI GEREKENLER NELERDİR?

İşlem yapılmadan 4 hafta öncesinden ağda, cımbız, epilatör, tüy dökücü kremler gibi kıl köklerine etki edebilecek herhangi bir işlem uygulamayın.

Bir ay öncesinden itibaren gün ışığı ve bronzlaşmadan kaçının.

En uygunu, kişinin kendi ten rengine sahip olduğu zaman işlemi uygulamak.

Eğer kullanılan bir ilaç var ise mutlaka uygulayan uzmana bilgi verin. Özellikle izotretinoin etken maddesi olan ilacı kullanan bir kişi en az 6 ay sonra lazer epilasyon yaptırabilir.

Uygulamadan önce cilde kimyasal peeling veya cildi soyacak krem uygulaması yapılmamış olmasına dikkat edin.

Uygulamadan önce tüy sarartıcı madde uygulamayın.

Herhangi bir kronik ya da cilt hastalığınız varsa mutlaka uzmanı uyarın.

Lazer epilasyon tamamen beyaz tüylere sahip kişilerde, hamilelerde, sedef hastalığı gibi deri hastalıkları olanlarda, bazı önemli yan etkileri bulunan sivilce ilacı gibi ilaçlar kullananlarda, sistemik izotretinoin kullananlarda, kalp pili olanlarda, ayva tüyü olanlarda ve epilepsi hastalarında önerilmiyor. Bu gibi durumlarda mutlaka bir uzmana danışın.

 

LAZER SONRASI YANIK VE LEKE OLUŞUR MU?
İşlem sonrasında hafif pembelik veya kıl köklerinde şişmeler yaşanabilir. Ortalama yarım saat sonra cilt normale döner. Deneyimli olmayan ellerde kullanılan lazerler yanık riski taşır, bu yüzden doktor kontrolünde lazer yapılması önerilir.

 

Lazer Epilasyon Kalıcı Mıdır?

Tüylerinden kurtulmak isteyen erkeklerin ve kadınların da başvurduğu lazer epilasyonun yararları arasında en fazla merak edilen konu lazer epilasyonun kalıcı olup olmadığıdır. İyi bir harcama yaptırarak gerçekleştirdiğiniz lazer epilasyonun eğer daha sonradan bir hormon bozukluğu veya farkı bir hastalığa yakalanmadıktan sonra tüylerin tekrardan geri gelmesi diye bir şey yoktur. Fakat daha sonradan oluşan hormon bozukluklarından sonra bazı kişilerde tüylerin hepsi olmasa da bir kısmının geri geldiği ve tekrar kişide tüylenme gözlemlendiği görülmektedir. Fakat bu lazer yaptıranlar arasında neredeyse %1 oranında kimsede görünmektedir.

LAZER EPİLASYONDA NEDEN BİRDEN FAZLA SEANS GEREKİR?